Natuur en cultuur

Een ideale omgeving voor iedereen de houdt van natuur, cultuur en historisch erfgoed.

Mas de Comte en het dorp Larnagol zijn gelegen in het Parc naturel régional des Causses du Quercy, een natuurgebied in het zuiden van Frankrijk in het departement Lot. Het is een uitgestrekt park, het omvat een kleine 100 gemeentes (waaronder o.a. de bijzondere plaatsen Rocamadour en Saint Cirq Lapopie) en is in totaal 176.000 ha. groot. Vele van deze gemeenten, waaronder Larnagol zijn aangemerkt als village étoilé wat betekent dat in deze gemeenten de lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt. Onder andere hierdoor grenst Mas de Comte aan een gebied waar ’s nachts de hemel vrijwel “zwart” (zone noire) is. Dit geeft onze gasten de mogelijkheid te genieten van een exceptionele heldere sterrenhemel. Regelmatig – met name in augustus – worden excursies georganiseerd door amateur sterrenkundigen.
Het Parc is één van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk, met slechts ongeveer 25.000 inwoners en is door de eeuwen heen gevormd door water. De vele rivierdalen zoals deze van de Lot, Célé, Vers en Vert zijn duidelijk zichtbaar uitgeslepen in het landschap. Hier en daar treft men onderaardse rivieren aan, die op willekeurige plaatsen in de grond verdwijnen om een eind verder weer boven te komen. Het water heeft er ook voor gezorgd dat er in het gebied allerlei grotten zijn ontstaan, velen van hen zijn te bezichtigen.
De authentieke en uitgestrekte omgeving geeft een bijna onbeperkte mogelijkheid om korte, lange of zelfs meerdaagse wandelingen te maken. Het ‘Office de Tourisme’ van het departement kent ongeveer 100 beschreven wandelingen, van kort tot lang, van gemakkelijk tot voor de gevorderde wandelaar. Daarnaast zijn er vele locale verenigingen die hun eigen wandelingen hebben uitgezet, waarvan veelal een beschrijving te verkrijgen is bij het gemeentehuis. Het departement de Lot wordt daarnaast doorkruist door ongeveer 700 km. aan LAW-paden, waarvan de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella ongetwijfeld de meest bekende en gelopen is. Voor wie het leuk vindt om een halve dag, een hele dag of wellicht meerdere dagen op pad te gaan met een ezel: het kan allemaal. De ezel draagt u bagage, etenswaren voor de picknick en zal u veel aandacht geven van de locale bevolking gedurende uw tocht.

Vind uw ideale wandeling op één van deze sites:

https://www.tourisme-lot.com
https://www.visorando.com